woensdag 9 mei 2007

Van alles wat

Heel lang heb geen aandacht meer geschonken aan mijn Blog. Mijn hoofd is met zoveel dingen bezig, dat het Bloggen er even bij in schoot. Dus even in vogelvlucht hoe het hier verging: De keuken is geplaatst maar is nog niet helemaal af. De loodgieter moet de vaatwasser en de kraan nog aansluiten. Ook moet de oven nog op het gas aangesloten worden. De oven, ook weer een verhaal apart. De keukenboer vertelde dat de oven gewoon op het normale lichtnet aangesloten kon worden. We vroegen nog of dat echt wel zeker was, en ja, het was echt zo. Totdat de oven geplaatst werd. Er moest dus een aparte kabel getrokken worden. En dat terwijl net alle kabels getrokken waren en de plafond platen netjes dicht zaten. (de kabels lopen dus ook door het plafond) Moest er weer een plafondplaat uit, balen hoor, kost je weer extra werk. Maar dat is klaar nu. De plafonds en muren moeten nog gestuukt, er moet nog een toilet geplaatst, er moet nog een vloer in de woonkamer en de gang. En oh ja, in de keuken moeten nog wat tegeltjes op de muur, die moeten we nog uitzoeken. Ik heb nog geen foto van de keuken omdat er op het aanrecht nu allemaal karton ligt. Ter bescherming. De muren en plafond moeten daar ook nog gedaan worden. Dus een foto is nu geen goed idee. Dat komt nog wel.

Dan de tuin. Alles groeit lekker. En nu met die regen zal het helemaal wel lekker gaan!! We hebben al lekker sla gegeten. Pluksla, héérlijk. En wat een voldoening is dat toch! De pasta wordt nu op smaak gebracht met vérse tijm, rozemarijn en oregano. En natuurlijk staat er dan een schaaltje verse basilicum op tafel. Wat een genot. En ook hebben we al wat radijsjes uit de tuin gehaald. Op verschillende plekken in de tuin staat radijs en het is toch wel heel duidelijk dat radijs het beste groeit met zoveel mogelijk zon op de blaadjes.
Verder staan alle vruchten in bloei. De aardbeien heb ik verplaatst en ik hoopte dat ik wel wat vruchtjes zou krijgen. Nou, als alle bloemetjes inderdaad vruchtjes worden, dan kunnen we onze buikjes vol eten! En ik maak dan lekker aardbeienjam, dat is zo lekker als je ze zelf maakt. Dat brengt me bij het volgende. In de kelder van het nieuwe huis heb ik al mijn jam potjes neergezet. Al een hele tijd geleden. Ik had geen idee meer wat er allemaal tussen stond. Dus (nu het licht het weer doet), het trappetje af en eens even neuzen... oh... lekker!!! "Pruimenjam voor koude dagen", gewone "Pruimenjam", "Sinaasappel-Worteltjesjam", "Sinaasappel-Pruimenjelly met munt", die heb ik maar even mee naar huis genomen, zo lekker fris! En er stond nog veel meer jam. Vlierbessenjam. En chutneys kwam ik tegen, aalbesjes op sap en ik denk dat er ook nog wel aalbessenjam moet staan. Champignons in Weckpotjes, komkommer in Weckpotjes. Oh wat geniet ik dan in mijn keldertje! Eens kijken, volgens mij moet ik nog wel ergens een foto hebben van de jammetjes die ik eerst in dit huis op de plank had staan... En dan zie ik meteen de 4-Vruchtenjam staan. En in de kelder stond ook nog Rozenbotteljam die ik op Texel gemaakt had. En bramenjam, ook op Texel gemaakt, maar die is op helaas. In de tuin zet ik ook een courgetteplant, voor Courgettejam. Daar is mijn mams zo dol op.
Van een vriendin kreeg ik gisteren een mailtje dat ze 2 frambozenstekken voor me heeft. Vorig jaar zou ze die eigenlijk al hebben maar toen was het geloof ik niet helemaal goed gegaan met de stekken. Maar nu dus wel, joepie! We spreken snel een keer af zodat ze de grond in kunnen. Daar zal ik dit jaar nog wel geen vruchtjes van krijgen denk ik. Maar de Bosbes staat mooi te bloeien, de Aalbessen hebben bloemetjes, de Perzik heeft wel gebloeid maar ik kan daar nu niets meer van terug vinden. De Kruisbessen heeft al echte besjes, heel klein, maar ze zijn er wél. De Japanse Wijnbes begint volgens mij ook iets te krijgen wat op bloemknopjes lijkt. De Pruimenbomen hebben al minipruimpjes. De Pruim in deze tuin heeft ook veel pruimen maar als het goed is kunnen wij die niet meer oogsten. Ook de Appel doet flink zijn best. Vorig najaar heb ik ik wel 1 hele appel van de boom gehaald, een heel kleintje. Maar wel een hele lekkere! Een handappel. Dit jaar zit/zat er heel veel bloesem in de boom en we hopen dat er lekker wat appels aan komen. Dat was het fruit.
De groenten komen ook zo zoetjes aan omhoog. De peulen staan al te klimmen tegen het gaas. Zoals ik eerder schreef, hebben we al een paar keer sla gegeten. Zondag heb ik wat stokbonen geplant. Ik had ze in de kweekkas voorgezaaid en met het oog op de regen heb ik ze in de volle grond gezet. Totaal heb ik 16 stokken voor de bonen dus dat wordt smullen. Verder komen de uien en worteltjes omhoog. Allerlei soorten heb ik gezaaid. De bieten zie ik nog niet maar die zijn nog maar pas gezaaid. In de kweekkasjes staat van alles. Rode kool en Witte kool en die komen al op. Er staan Tomaten en Vleestomaten. Zonnebloemen staan voor te trekken. Ik heb al eerder zonnebloemen voorgetrokken in de kasjes en die staan nu al buiten. En nu staat de volgende lading klaar te stomen ;o) Ook heb ik Aardbeispinazie gezaaid. En Kiwano. En nog wat komkommerachtigen.
Hee, ik krijg een mailtje binnen van Cara, zij heeft zaadjes voor me van
Anemoontjes, mijn lievelingsbloemen. En ze stuurde me meteen wat tips. Shera zei al eens op haar site dat ze dacht dat alle 'tuinmensen' per definitie aardige mensen zijn. En het klopt, ik kom allemaal aardige mensen tegen die me graag willen helpen.

En ook kreeg ik zojuist een mail van hele andere orde. Mijn lief vroeg me om wat vlees uit de vriezer te halen. Niet echt een schokkend bericht misschien, maar in dit geval toch wel een beetje. We moeten nl de vriezer leeg eten zodat die alvast naar de bijkeuken in het nieuwe huis kan. Dus haal ik wat uit die vriezer. 2 Kipfileetjes en nog iets. En om dat "nog iets" gaat het nou. Ik heb dus geen idee meer wat er in dat zakje zit. Op het moment dat ik het vlees in vries, weet ik zéker dat ik wel zal onthouden wat er in het zakje zit. Nou, niet dus. In stukjes snijden en door een stoofpotje, dat kan ik er altijd nog mee doen natuurlijk. Ook stond er nog een bakje aardbeien! Een beetje moes met een beetje hele vruchtjes. Ik geloof dat ik die van mijn schoonmoeder heb gekregen, vorige zomer. Foei Ellen, zo lang aardbeien laten staan, scháám je! En dat doe ik ook, echt waar... Ze staan nu te ontdooien. Misschien kan ik eerder aardbeienjam maken dan ik dacht ;o))

1 opmerking:

Cara zei

Even spieken in mijn statistiekjes (statistiekverslaving... erg ongezond!) en wat zie ik daar... een nieuw referral-adres. Even kijken wie dat is dus. Hoi Ellen! Leuk te zien dat jij ook blogt, dan kan ik je in de gaten komen houden hihi.
Bedankt voor de link hoor. Hoihoihoi ik wordt gelinkt ;-)
Ik zal je site eens bespieken naar wat je al aan plantjes hebt. Ik was al van plan je wat krulsla en pluksla te sturen, maar aangezien je al sla hebt kan ik dat dus beter niet doen. Maar ik heb gelukkig nog meer liggen!
Ik heb trouwens ook nog een bananencake-recept dat erg lekker is. Ik speur even en mail hem wel door naar je. Misschien een idee voor je prutje...