donderdag 5 april 2007

Tomatenslungels enzo

Zie hier, mijn 14 dagen geleden gezaaide tomatenbaby's. Alleen de rechter hoor. Links staan Afrikaantjes. 4 Cm hoog zijn de tomaten. Te hoog volgens mij. Ze stonden eerst in een ander raamkozijn. Waar alleen daglicht is, maar geen zon. Direct zonlicht zou niet goed zijn, ivm verbranding. Ik ben een leek dus ik luister naar alles wat ik hoor (of lees). En dat is soms lastig omdat iedereen er een eigen opinie op na houdt. Maar goed, na verloop van tijd zal ook ik mijn eigen opinie hebben en na verloop van tijd heb ik veel geleerd van iedereen. Pik eruit wat je goed lijkt, zeg ik altijd maar. Maar nu, mijn tomaatjes werden slungels. En dat is volgens mij niet goed. Want ik wil een kort en stevig plantje krijgen. Toen las ik ergens dat iemand zijn tomaatjes juist wél wat zonlicht gaf, want dan hoeven ze niet zo hun best te doen om naar het licht te groeien en dat zou ze wat kleiner houden. Dat klinkt begrijpelijk. En Brenda vertelde op haar site dat als de aarde te rijk is dat het plantje dan heel snel gaat groeien. Daarbij investeert de plant niet in z'n wortels en wordt het geen mooie en goede plant. Klinkt ook heel aannemelijk! Brenda had haar aarde wat armer gemaakt met zand. Heb ik inderdaad ook elders gelezen.
En ik moet de tomaatjes gaan verspenen. Wanneer ook alweer? Als de nieuwe blaadjes zich lekker ontwikkeld hebben geloof ik. Dan lijken mij die turfpotjes wel heel handig.


Via de Ruilbeurs heb ik nu ook Salie zaadjes in huis. En er komen er nog meer bij. Waar ik natúúrlijk geen plek meer voor heb. Ik heb wel een plekje vrij gehouden omdat ik wel wist dat ik me niet in zou kunnen houden. Dan raak ik enthousiast en dan wil ik meer, meer, meer... ;o)


Afgelopen weekeinde heeft mijn oudste zoon mij geholpen met de stokken voor de bonen verder op te zetten. Hij weet van de Scouting precies wat voor een knopen hij moet gebruiken om dit stevig te krijgen. En stevig is het!
Tijdens het knopen binden waren we nog een beetje aan het ouwehoeren met die bamboe stokken en daardoor kreeg hij een splinter in zijn hand. Ik voelde me natuurlijk weer schuldig want IK had toch beter moeten weten. Die stokken zijn oud en half vergaan, dan kun je wáchten op splinters. Maar gedane zaken nemen nu eenmaal geen keer, het was zaak om die splinter eruit te krijgen. Dat is op zich wel weer een leuk werkje, lekker priegelen. Maar waarmee? Ik had geen pincet bij me. Hoera, we hebben stekels aan de kruisbessen. En daar is het mee gelukt!
Sorry vent xx

2 opmerkingen:

Brenda zei

haha zo herkenbaar, iedereen zegt wat anders over hoe je het beste kan zaaien, tips zijn fijn maar ook zo verwarrend soms. Vaak zijn die tips ook vooral bedoeld om een zo groot en goed mogelijke oogst te krijgen, nou dat hoeft van mij niet :) Verspenen doe ik trouwens niet, (ik snap er het nut écht niet van maar als jij het wel snapt: verrijk mijn kennis!) ik doe gewoon 1 zaadje in een potje waar ie voorlopig in kan blijven staan. Lekker makkelijk

Ellen zei

1 Zaadje in een potje, dat is slim ja. Ik heb ook geen idee waarom je zou móéten verspenen. Misschien dat de plant daar sterker van wordt, ik weet het niet. Ik zal mijn plantjes wel moeten verspenen omdat ze in een vensterbank kasje staan, en daar kunnen ze niet blijven wonen. Maar verder weet ik het ook niet. Als ik erachter ben gekomen, dan hoor je het van me ;o))