donderdag 1 februari 2007

Lasagne


Vandaag heb ik lekker lasagne gemaakt. Dit is mijn favoriete lasagne recept, het is alleen... veel te snel op ;o)

Bolognesesaus:
Voor 6 personen (dat valt dus wel mee hoor, we hebben er met z'n zessen eigenlijk net niet genoeg aan, dus verdubbel ik meestal het recept voor de helft, terwijl er 1 etertje bij zit van 2 jaar die nauwelijks wat eet)

25 gr boter
4 el olijfolie
1 middelgrote ui, fijngehakt
25 gr pancetta of niet-grookt spek, fijn gesneden
1 wortel, in stukjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
350 gr mager rundgehakt
zout en versgemalen zwarte peper
1,5 dl rode wijn
1,25 dl melk
400 gr pomodori uit blik, in stukjes, met sap
1 laurierblad
1/4 thl verse tijm

1) Verhit de boter en olie in een grote pan. Ik gebruik het liefst emaille pannen om te bakken. Voeg de ui toe en laat deze op een matig vuur 3-4 minuten fruiten. Doe dan de pancetta erbij en bak het geheel verder tot de ui-snippers glazig zijn. Roer de wortel en knoflook erdoor. Laat nog 3-4 minuten bakken.

2) Voeg het gehakt toe. Bak het rul tot het zijn rode kleur heeft verloren. Breng op smaak met peper en zout.

3) Giet de wijn in de pan, draai het vuur wat hoger en kook 3-4 minuten tot de vloeistof is ingedampt. Voeg dan de melk toe en laat deze ook verdampen.

4) Roer de tomaten met hun sap en de kruiden door het mengsel. Breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus onder af en toe doorroeren 1 1/2 -2 uur sudderen. Breng voordat je het op gaat dienen eventueel nog op smaak.

Dan maak je de Béchamelsaus, die is zo lekker!!
Deze is voor 8-10 personen, komt qua hoeveelheid beter uit.

7 dl melk
1 laurierblaadje
3 blaadjes foelie
120 gr boter
75 gr bloem
zout en versgemalen zwarte peper

Maak de bechamelsaus door de melk met het laurierblaadje en de foelie in een steelpannetje langzaam te verwarmen. Niet laten koken. Smelt de boter en een flinke steelpan. Voeg de bloem toe en roer het met een garde goed door. Laat 2-3 minuten pruttelen terwijl je wel steeds blijft roeren met de garde. Voeg nu met een soeplepel steeds een schep warme melk bij het boter-bloem mengsel. Goed blijven roeren! Steeds pas een nieuwe lepel melk toevoegen als de vorige goed opgenomen is in de saus. Laat nu onder voortdurend doorroeren nog zo'n 4-5 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de lasagne gebruik ik altijd gedroogde voorgekookte vellen pasta. Het recept zegt dat je 400 gram nodig hebt, maar ik kom daar nooit aan. Ook niet als ik het recept verdubbel, ik maak dan de lagen tussen de pastavellen gewoon dikker.

Verder heb je ook nog nodig:
120 gr Parmezaanse kaas
40 gram boter

Vet een ovenschaal in met olie en verdeel over de bodem van de schaal een grote eetlepel Bolognesesaus. Leg een laag pasta in de schaal. Beleg de pasta met Bolognesesaus en daarna met béchamelsaus. Bestrooi met een beetje kaas. Doe de volgende lagen ook zo maar eindig met een vel pasta dat alleen bedekt is met béchamelsaus. Maak niet meer dan 6 lagen. Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas en doe er wat klontjes boter op.

Bak de lasagne 20 minuten in een voorverwarmde oven tot de lasagne bruin kleurt.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: